HomeProjecten › Prairietuin in Doetinchem

Prairietuin in Doetinchem

Prairietuinen zijn momenteel erg populair, niet vreemd als je weet dat prairieplanten robuuste rijk bloeiende, veelal vaste planten zijn, gecombineerd met siergrassen die ook nog eens weinig onderhoud vragen en goed bestand zijn tegen droge zomers. Een prairietuin is geïnspireerd door de beplanting op de Noord-Amerikaanse prairie, meestal zeer bloemrijk en doorstaat droge zomers goed.


Bij dit project in Doetinchem wilden de opdrachtgevers graag een rijk bloeiende tuin met niet al teveel onderhoud. Omdat deze voortuin op het zuiden ligt heb ik gekozen voor prairiebeplanting bestaande uit sterke, lang bloeiende vaste planten zoals geranium, aster, verbena en zonnehoed in combinatie met siergrassen zoals Stipa (vedergras) en Sesleria (blauwgras). Een prairietuin is een beleef tuin, je moet er doorheen lopen. Je blijft geen toeschouwer, je wordt er letterlijk deel van. Het is een compleet andere ervaring dan bij alle andere soorten tuinen die we kennen.

 

Als verharding heb ik gekozen voor Achterhoeks padvast. Achterhoeks Padvast® is een uniek halfverhardings product dat door de Achterhoekse onderneming Netterden Zand en Grind BV is ontwikkeld, het is een duurzaam halfverhardingsmateriaal met een lange levensduur, samengesteld uit natuurlijk gesteente en heeft nauwelijks onderhoud nodig. De border randen zijn gemaakt van corten staal. Zodra je cortenstaal buiten zet, komt er automatisch een roestlaag op. Die laag is zo dicht dat het onderliggende materiaal niet wegroest zoals bij gewoon staal en geeft tevens een mooie natuurlijke uitstraling.

 

De planten van deze prairietuin staan in een laag van 9 cm lava, ook wel prairieva genoemd. Prairieva is een vulkanisch materiaal dat speciaal samengesteld is voor gebruik in de prairietuin. Door de speciale samenstelling heeft onkruid nagenoeg geen kans van kiemen in prairieva. Bijkomend voordeel is dat door de speciale samenstelling het materiaal voldoende water vast houdt. Hierdoor hebben de planten geen last van droge zomers. Een prairietuin is daarom ook prima aan te leggen in een kleine tuin. Momenteel is er een stijgende interesse voor klimaat adaptieve beplanting, een prairietuin heeft hele goede klimaat adaptieve eigenschappen. Prairie beplanting zorgt niet alleen voor een mooie bloemrijke en onderhoudsvriendelijke tuin maar ook de natuur en biodiversiteit zijn erbij gebaad. De prairieplanten trekken enorm veel vlinders en (wilde) bijen en andere insecten aan.

Nieuws Nieuws
Tips & inspiratie Praktisch naslagwerk
Contact Contact

Jan de Boer Tuinontwerp & Adviesbureau

Ploegdreef 43

7006 KK Doetinchem

 

info@jandeboertuinontwerp.nl
Jan de Boer Tuinontwerp & Adviesbureau © 2024